Logo Bike Totaal ondernemer Wij houden van fietsen Menu

Over ons

Schraverus Fietsen – Service, klantvriendelijkheid en vakmanschap

Al twee generaties lang is Schraverus Fietsen een begrip in Harderwijk en omgeving. Kees Schraverus begon ooit als monteur bij Joop de Geest, een vroegere fietsenmaker in Harderwijk aan de Deventerweg. Zijn vader moedigde hem na verloop van tijd aan om een eigen bedrijf te beginnen. In 1968 begon hij voor zichzelf in een souterrain aan de Rhijnvis Feithlaan te Harderwijk.

Het magazijn was in verhouding groter dan de winkel en werkplaats, maar de totale ruimte was heel kleinschalig. Langzaam groeide de fietsenzaak dan ook uit zijn jasje. Een verhuizing naar een nieuw winkelcentrum in Apeldoorn bleek geen haalbare kaart en na een ontmoedigend negatief advies over de rijwielbranche door een toenmalige medewerker van het Centraal instituut Midden- en Kleinbedrijf - het zou een uitstervend beroep zijn -  bleef de firma Schraverus in Harderwijk. Na verloop van tijd zag de firma Schraverus kans om een vrijgekomen pand aan de Hierdenseweg te kopen, waarna het gezin Schraverus, dat aanvankelijk boven het winkeltje aan de Rhijnvis Feithlaan woonde, in 1978 het naastgelegen woonhuis betrok. Na een spannende begintijd, waarin de firma Schraverus voor het eerst personeel aannam, werd de zaak aan de Hierdenseweg een succes. Van het beeld als louter vervoermiddel dat achter liep op de trends werd de fiets gaandeweg steeds populairder modegevoeliger. Op het moment dat er gepraat werd over uitbreiding van de zaak, eind jaren 90, werd ook de interesse van zoon Niels Schraverus gewekt. In de winter van 2000 ontstond er echter een probleem toen het vaste personeel van de firma Schraverus vertrok. Vlak voor het fietsseizoen stond Kees Schraverus er in zijn eentje voor. Er ontstond een bepaalde betrokkenheid bij Niels, die besloot zijn vader voor een aantal maanden uit de brand te helpen en zijn baan als kabellasser opzegde.Terwijl Kees Schraverus zich vooral een bekwaam werkplaatsman toonde, ging Niels als ondernemer de verkoop erg goed af. Er was geen discussie of hij de zaak nog zou verlaten. Het was echter ook niet zijn ambitie om net als zijn vader monteur te worden. Per 1 januari 2002 zou hij van de loonlijst afgaan en samen met zijn vader de VOF doorzetten. Door het plotselinge overlijden van Kees Schraverus op 3 november 2001 kreeg die ambitie echter een totaal andere wending. Op dat moment stond Niels er redelijk onervaren in zijn eentje voor, maar met behulp van personeel, vrienden en familie werd besloten de zaak door te zetten, wat succesvol is verlopen. Vanaf 1999 was Ronnie Grift uit Putten al in de zaak actief. Hij was aanvankelijk aangenomen als fietsenpoetser c.q. zaterdaghulp, maar langzaam groeide hij door en volgde in 2003 een fietsenmakersopleiding. Zijn ambities reikten echter verder dan de werkplaats. Toen hij in 2008 rondliep met de gedachte om zijn horizon te verbreden, vroeg Niels hem om zijn compagnon te worden. Vanaf die dag werd de betrokkenheid van Grift bij het bedrijf alleen nog maar groter.
Door de toegenomen populariteit van de fiets, mede door de komst van de elektrische fiets, hogere brandstofprijzen en het ontmoedigingsbeleid van autogebruik door de overheid, kwamen er kansen voor de branche. Er ontstond daardoor steeds meer ruimtegebrek aan de Hierdenseweg. Tijdens de zoektocht naar grotere locaties liep Schraverus Fietsen eind 2009 tegen de kans op een winkel in Drielanden aan. Tot op de dag van vandaag staan Niels en Ronnie achter de beslissing om zich te vestigen in het nieuwe winkelcentrum aan het Triasplein. De ‘enclave van Harderwijk’ biedt volgens hen verschrikkelijk veel kansen, zonder een ander branche gerelateerd bedrijf in de wijk. Oud-werknemer Sebastiaan Kruijsbergen voert daar de bedrijfsleiding.
Schraverus Fietsen onderscheidt zich in Harderwijk en omgeving door het leveren van kwaliteit en heeft service hoog in het vaandel staan. De sfeer in de winkel en werkplaats is ongedwongen en laagdrempelig. Zij kan zich daarom goed vinden in de samenwerking met de retailorganisatie Bike Totaal, die dezelfde doelen nastreeft. Schraverus Fietsen is dealer van Gazelle, Batavus, Sparta, Raleigh, Scott, Cube en Merida en speelt bovendien in op de snelgroeiende markt voor de elektrische fiets. Naast Niels Schraverus en Ronnie Grift telt Schraverus Fietsen zes fulltimers en zeven parttimers.

Het Team Schraverus

Niels Schraverus
- Eigenaar
Sinds 2001 en werkzaam vanaf 1998

Ronnie Grift
- Eigenaar
Sinds 2008 en werkzaam vanaf 1997

Sebastiaan Kruijsbergen
- Filiaalmanager Drielanden
Sinds 2009

Jan Klaassen
- Fietstechnicus en verkoopadviseur
Sinds 1985


Stefan Poiesz
- Fietstechnicus en verkoopadviseur
Sinds 2008

Erik Hofman
- FIetstechnicus
Sinds 2002

Jesse Maaijen
- Fietstechnicus en verkoopadviseur
Sinds 2009Stef Schraverus
- Fietstechnicus
Sinds 2011Erwin Mazier
- Weekendhulp, fietstechnicus
Sinds 2014

Yordie van Beek
- Weekendhulp, fietstechnicus
Sinds 2015

Winkel-impressies Schraverus

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en tips?

Inschrijven voor nieuwsbrief
Sluiten Inloggen